To ganger denne uka har elevene mine gjennomført en quiz som jeg enten har laget eller funnet på nettstedet Kahoot.it. Det er lett å lage, og det tar relativt kort til å gjennomføre. Det er også tydelig at andre har brukt dette quizprogrammet før meg, for jeg finner opptil flere quizzer om norsk språkhistorie og retorikk. Jeg antar med det samme at quizzer om slike tema ikke er noe folk bedriver på fritiden. Programmets enerverende bakgrunnsmusikk gir klasserommet en følelse av tv-show, og noen nevnte Kvitt eller dobbelt da de hørte det. Og Kvitt eller dobbelt er egentlig en interessant assosiasjon: det var et kunnskapsprogram, utformet som underholdning på beste NRK-vis – men slett ikke slik ungdommene ser for seg underholdning i dag.
Derfor forundrer det meg litt at klassen min begynner å hoie underveis i den andre quizzen. Noen tillater seg også å bli sure, enten på de som gjør det bra, eller på seg selv som ikke når opp i kampen om å få navnet sitt på lista over «topp 5». Jeg opplever et blaff av artighet, god stemning, litt løssluppenhet. På en måte skulle jeg ønske at vi hadde det slik oftere, jeg og klassen min. Samtidig har jeg messet nokså mange ganger om at vi ikke driver med ting for moro skyld. De har fått høre det når vi skal se film, for eksempel. Den forrige klassen min fikk følgende utbrudd da de halvsov under Romeo og Julie på en bitteliten skjerm (dette var før vi hadde prosjektorer eller Smartboard i alle rom): «Min primære oppgave er ikke å underholde dere!». Det kan ha vært flere utropstegn her. Poenget mitt er at jeg gjerne vil ha god stemning og gode samtaler, men ikke for mye moro.
Nå er det vel ingen overhengende fare for at norsktimene mine skal bli rasende festlige. Det er to grunner til det: for det første vil nyhetens interesse avta sakte men sikkert, og både Kahoot og andre smarte løsninger vil virke litt mindre fengende. For det andre har jeg allerede øynet muligheten for å pepre quizzene med stadig tyngre faglig innhold samtidig som jeg passer på å fylle inn hvert svar med tilleggsopplysninger og forklaringer. Min tid som underholdningsmaskin har enda ikke kommet.
John Brumo
6. desember 2013 at 22:31
Hei Bodil – det er artig å følge bloggen din! Jeg er imponert over din vilje til å utvikle deg som lærer og det er interessant å bli informert om nye teknologiske muligheter.
hernesvold
8. desember 2013 at 19:34
Takk for det, John. Litt videreutdanning var på tide etter sju år! Jeg skjønner ikke helt at det er så lenge siden jeg begynte å undervise på vgs.
Svein J. Hansen
6. desember 2013 at 22:42
Quiz er suverent som metode, for det får vekk fokuset på at man lærer noe. Gjerne med bilder, men også med tekst. kombinasjon er helt supert. Ufarliggjør selv lange tekster har jeg erfaring med. Brukte det i samfunnsfag. Elevene satt som fjetret. To ganger. Når de leste teksten for å konkurrere, og når jeg gjennomgikk, da de trodde jeg «bare» gjennomgikk fasiten til quiz’en. Fikk sagt mye om hvordan vi kunne se at dette var rett svar. Og elevene fulgte med, uten å helt skjønne at dette var undervisning….
hernesvold
8. desember 2013 at 19:33
Jeg må få se litt mer på hvordan du har laget quizzene dine, Svein! Jeg vet jo at elevene som vi «delte» i fjor syntes det var fint.
Alf Inge Wang
7. desember 2013 at 21:50
Hei,
Jeg er oppfinneren av Kahoot! og har brukt Kahoot! mye i mine fag. Mine erfaringer er at effekten til Kahoot! ikke reduseres vesentlig selv om det brukes ofte. Jeg brukte det ca. 2-3 ganger i uka i et helt semester uten at engasjementet ble redusert mye. Du kan lese mer om detaljene her (skal også skrive en artikkel om dette etterhvert):
http://blog.getkahoot.com/post/67458994653/short-term-vs-long-term-effects-of-using-kahoot-in
hernesvold
8. desember 2013 at 19:32
Hei! Takk for tipset, det er alltid fint å lære mer om de verktøyene eller metodene man prøver seg på. Skulle gjerne sett mer av hvordan det ble brukt, omfang av spørsmål, type spørsmål osv – jeg antar at det er svært viktig at spørsmålene skjerper elevene eller studentene med tanke på lærestoffet. Jeg kommer helt sikkert til å bruke det mer, men antakeligvis ikke oftere enn en gang per uke eller hver 14. dag. Da har vi nok tid til å ha lært noe i mellomtiden.
Trude hvalryg
8. desember 2013 at 22:56
Jeg prøvde å gå inn på Kahoot for å gjøre meg kjent med quizen, og valgte en oppgave som andre hadde laget, men fikk ikke til å «delta» selv. Må det være flere som deltar for å få til å svare på spørsmålene? Skulle gjerne likt å prøve litt på forhånd før jeg introduserer det til elevene, for det er så dumt hvis jeg ikke får det til å virke.
hernesvold
9. desember 2013 at 19:28
Jeg løste det ved å delta med mobiltelefonen min. Det var nok med 1 deltaker. Det er mulig det finnes andre måter, jeg vet ikke? Jeg oppdaget også i dag at det er forskjell på Quiz og undersøkelse (quiz = får opp poeng, mens undersøkelsen ikke har det, naturlig nok).
Alf Inge Wang
9. desember 2013 at 19:48
For å spille Kahoot!, trenger du avspilleren (den som læreren viser) og at man logger seg på spillet som spiller.
Hei, finnes flere måter du kan gjøre dette på. Når du har fått opp startskjermen, så logge deg på ved å bruke enten et annet vindu i nettleseren, bruke annen PC, nettbrett eller smarttelefon, eller hvis du bruke Preview-funksjonen.
Preview-funskjonen krever at du har høy nok oppløsning på PC-skjermen din. Hvis du har en PC skjerm som har 1280×768 punkter eller mer, så vil den fungere. Det du må gjøre da er å gå inn på en quiz du har laget eller andre har laget. Hvis du har høy nok oppløsning, vil det dukke opp et forstørrelsesglass og merkelappen «Preview» nede i venstre høyrne på bildet for quizzen din. Klikker du på Preview får du opp både avspilleren og et bilde av en iPhone som du kan spille på i samme skjerm. Dette er kjekt for å teste ut quizzer.
Her er et bilde som bedre forklarer hvordan Kahoot! skal spilles:
Alf Inge Wang
9. desember 2013 at 07:17
Faget mitt er oppdelt på en slik måte at vi typisk gjennomgår flere deltema i løpet av ei uke. Jeg brukte Kahoot! til å oppsummere de viktigste poengene fra disse timene (det jeg syns de absolutt måtte få med seg). Jeg varierer timene mine med f.eks. gi oppgaver på papir, små gruppe arbeider, og Kahoot! i tillegg til ren forelesning. Et eksempel på en quiz jeg brukte er følgende: https://play.kahoot.it/#/k/1f8944bd-6a4a-11e2-8b65-12313c03a233
Det er ikke sikkert dette gir noe mening hvis man ikke kjenner faget, men det går ihvertfall an å se litt hvordan jeg gjorde det for mitt fag. Jeg laget vel ca. 20+ slike quizzer.
Bjørn Helge Græsli
28. desember 2013 at 21:44
Erfaring: Bruker nesten utelukkende survey-funksjonen. Quiz-/konkurranse-modus skaper ofte feil fokus (som karakterer). I survey-modus fungerer Kahoot ganske likt Socrative. Meningene og statistikken som genereres kan brukes til langt mer spennende ting enn resultattavla.