RSS

Hallo? …. Ello? Er det noen der? En monolog.

11 okt
Hallo? …. Ello? Er det noen der? En monolog.

Jeg stirrer lenge på en side med svarte og hvite streker og figurer. Et smileansikt. En oppfordring om å si «ello». Jeg følger tre mennesker, og er usikker på om disse tre menneskene har noe behov for at jeg sier halloi. To av dem følger jeg på Facebook, og en av disse to ser jeg flere ganger i uka fordi vi har kontor vegg i vegg og kan rope halloi i tide og utide. Den tredje tror jeg er en jeg kjenner fra studentlivet på Samfundet.

Likevel prøver jeg med et forsiktig «er det noen der». «Dette er forunderlig», skriver jeg. «Kanskje du har kommet på feil klode?», spør en. Den andre, han jeg tror jeg kjenner, svarer at han er enig i at det er forunderlig. Dette er en givende samtale, tenker jeg. Om vi ikke kjenner oss like poetiske som Obstfelders møte med byen, og slett ikke er preget av like sterk undergangsstemning, må vi vedgå, vi tre som har deltatt i denne spartanske samtalen, at dette er fremmed (virtuelt) landskap.

Verdien av nettverk styrkes av at medlemmene i nettverket gir seg til kjenne slik de er, altså med fullt navn, og deler aktivt med hverandre.  Det har vi nettopp forkynt i Smart læring, med referanse til Axelrods Evolution of Cooperation (1984). Jeg har selv deltatt på nettkurs om samarbeid, så for meg er ikke Ello et innlysende sted å utvikle samarbeidsfora på.

Men det var kanskje ikke Twitter heller i første omgang. Der hadde jeg konto i et par år før jeg begynte å bli aktiv. Forskjellen på Twitter og Ello er imidlertid at det er enkelt å se hvem de fleste er, og jeg kan søke på hashtagger og dermed lete opp mye rart. Men på Ello har folk så mange rare brukernavn. Profilbildene er også delvis kryptiske, noe som forteller meg at folk er litt redde for å fremstå som seg selv. Redde, eller supertøffe?

Kanskje jeg begynner å bli gammel. Kanskje dette var begynnelsen på slutten for karrieren min som fluent på sosiale medier. Fra nølende Myspacebruker i 2006, til hyperaktiv Facebookbruker fra 2007 og med en topp på Twitter i 2014 (?) var dette kanskje det første sikre tegnet på at jeg ikke tilhører noen som helst slags frontlinje lenger. Jeg fikk ikke grepet på Snapchat, heller. Elevene mine er sikkert allerede forbi Whatsapp og whatnot.

Det er selvsagt mulig at samarbeid ikke er et poeng på Ello i det hele tatt. Jeg ser for meg at man bare «henger» der. «A simple, beautiful and ad-free social network», heter det. Minimalistisk, i alle fall. Nettverk? Enn så lenge slett ikke for min del. Det blir kanskje litt som å henge på det nye kjøpesenteret selv om alle de kule folka er på et annet, mye kulere kjøpesenter.

Men jeg kjenner litt på makta det gir å fremdeles ha 4 invitasjoner til gode. Hvem fortjener invitasjon? Hvem av vennene mine vil være interessert i å henge rundt med meg på nok et virtuelt forum? Det er selvsagt meningen at Ello skal oppfattes som ekslusivt, de første medlemmene (som allerede er millioner) skal danne fronttrupp og være med på å sette an tonen.

Skrekken er den. At jeg inviterer, og blir avvist. Eller legger ut tilbudet på Facebook, uten å få respons. Jeg fremstår som en masete klegg når jeg egentlig bare har stukket tåa ut i ukjent farvann. Jeg har allerede trusselen av å være «noise» og slett ikke «friend» hos de som følger meg.

Tenk så hult.

Å være på et fremmed sted, og så vil ingen bli med.

Og det du hører er ikke ello, men ekko.

Reklamer
 
Legg igjen en kommentar

Skrevet av den 11. oktober 2014 i sosiale medier

 

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
[Ragnspill]

Én blogg, én gamer, mange unyttige tanker

EN REKTORS BEKJENNELSER

Refleksjoner om skole og utdanning

Den digitale krukka

digitale hjelpemiddel i arbeid med elevar med store hjelpebehov

Digital profesjonsutvikling i engelskfaget

Praksiseksempler og refleksjoner

SPOTLIGHT

Undervisningstips jeg vil ta vare på

holyvolt

Oss i mellom, relasjoner og holdninger til hverandre

Using Civilization IV for Learning

Our experiences using the Civilization IV computer game to teach English, Norwegian and Social Science.

Connected Teaching and Learning

Education, school leadership, lesson plans, technology

Thinking Out Loud

exploring connected learning

Magnushs's Blog

Jeg skal bare si én ting, også lover jeg å holde kjeft. Ok?

Lena's (soon to be) digital classroom

A teacher/student's path towards digital competence in English

NPL-systrene

Det er viktig å satsa litt

annkir

Hvordan bli smartere med smart læring

mylifeasacynicalteacher

Some of thoughts on Education and the vagaries of politicians and managers.

skulebloggen

mine tankar om skule og framtid

Lektorthomas

Realfagsundervisning og digitale tjenester

En høyskolelærers bekjennelser

Tor Haugnes betraktninger og gjøremål i bestrebelsene med å inspirere flest mulig studenter til å tilegne seg kunnskap om dagens samfunn!

%d bloggere like this: